Onhan näitä. Pressan-, kunnallis-. Todennäköistä on kuitenkin että ainoat vaalit jotka todella voivat muuttaa Euroopan suuntaa seuraavina vuosina ovat Saksan Bundestagswahl, syys- tai lokakuussa 2013, tai aikaisemmin, jos hallitus kaatuu ennen sitä. Kaatuminen on mahdollista, mutta vähemmän todennäköistä kuin mitä pinnallisella tarkkailulla uskoisi.

 Varsinkin Bündnis 90/Die Grünen-puolueen eli ”Saksan vihreiden” vaalitulos, parin muun tekijän lisäksi, tulee Saksan seuraavissa federaali-tason vaaleissa ratkaisemaan Euroopan suunnan. Tästä syystä haluaisin yrittää selvittää itselleni ja muille mahdollisesti kiinnostuneille B90/Grüne-puolueen ja laajemmin Saksan politiikan tilaa. Yritän kirjoittaa havaintoja, pohjaten die tageszeitung (taz)-päivälehden ja Spiegel-viikkolehden lukemiseen, tapahtumissa hengailuun ja ihmisten kohtaamiseen, sekä tietenkin Wikipediaan. Katsotaan miten pitkään jaksan, tavoitteena on kuitenkin vaaleihin asti. Kommentit ja korjaukset ovat erittäin tervetulleita.

Perus-asioita puolueiden suhteista

Tämän hetken hallitus on CDU-CSU-FDP-koalitio, joka keräsi 2009 Bundestags-vaaleissa 48,4 % äänistä. FDP eli ”Vapaa Demokraattinen Puolue”, ”Liberaalit”, saivat äänistä, 14,6 %, loput keräsi ”Union” eli ”Kristillisdemokraattinen unioni” CDU (27,3 %) + Baijerilainen ”Kristillis-sosiaalinen unioni” CSU (6,5 %).

Vihreät saivat viime vaaleissa 10,7 %. ”Demarit” eli SPD keräsi 23 %. Tämän hetken mielipidemittauksissa voimasuhteet ovat muuttuneet, Demarit + Vihreät saisivat yhteensä 44 % äänistä (SPD 29 % + B90/G 15 %), istuva hallitus CDU/CSU (36 %) + FDP (3 %) keräisi vain 39 % äänistä.

Muut puolueet jotka tällä hetkellä vaikuttavat laskelmiin ovat Die Linke eli ”Vasemmisto” (7 %) sekä Piratenpartei (6 %).

Huomenna: mahdolliset hallituskoalitiot.

JÄLKIRAPORTTI:

Jep, niinhän siinä meni, Suuri Koalitio tuli ensin Saksaan (CDU/CSU + SPD) ja sitten Eurooppaan (EPP + S&D). Euroopassa tosin ALDE siinä sivulla kuokkimassa vaihtelevalla menestyksellä.