Ensimmäisenä puolueena saksassa Vihreät päättävät 2013 Bundestag-vaalien kärkiehdokkaansa suoralla jäsenäänestyksellä. Kaikki puolueen noin 60 000 jäsentä pääsevät antamaan äänensä, ehdokasasettelu päättyy 16 syyskuuta ja äänestys pidetään 30 lokakuuta mennessä.

Kuten aiemmin kirjoitin, Vihreät päätyivät tällä kertaa kahden ehdokkaan kärkitiimiin, siinä missä historiansa alussa kukaan yksitäinen ehdokas ei ollut toisten edellä, sitten mentiin neljän kärkitiimillä, Joschka Fischerin yksinehdokkuudella, 2009 ehdokaskärkeä johti taas neljän kopla, ja nyt ollaan tässä: kahden kärki, ja jäsenet päättävät. Kahdesta kärkiehdokkaasta toisen on oltava nainen. Ilmeisesti toisen on oltava Jürgen Trittin, entinen ympäristöministeri ja vihreiden sisäisen hallitusvasemmiston (Regierungslinke) kaljuunakuva. Kaksi vuotta sitten, kun Vihreiden kannatus paikoitellen oli 25 %, monet sanoivat että puolueen pitäisi tehdä selväksi kuka heidän kansleriehdokkaansa olisi. Nyt kanslerius on taas selvästi ulottumattomissa, mikä helpottaa puolueen sisäistä tilannetta, kun panttina on vain mahdolliset uudet ministeripaikat, eikä mikään historiallinen mahdollisuus. Trittin mahtaa olla salaa helpottunut tästä, ja siitä että ei joudu yksin edustamaan koko puoluetta.Trittinin nimeellisinä vastaehdokkaina ovat tuntemattomat paikallispoliitikot Werner Winkler ja Franz Spitzenberger.

Naispaikkaa hakee sitten huomattavasti kovempi ryhmä. Pidän vieläkin Claudia Rothin voittoa todennäköisenä,  hänellä on parhaimmat mahdollisudet livahtaa vasemmistoehdokkaana kentästä läpi. Kilvassa mukana ovat myös aiemmin esitelty Renate Künast sekä Bundestagin varapuheenjohtaja Kathrin Göring-Eckardt eli KG-E, kuten häntä puolueen sisällä nimitetään. Göring-Eckardtin ehdokkus on merkki realo-siiven heikkoudesta, hän kilpailee suoraan Künastin kanssa ja jakaa siis realojen äänet, jättäen vasemmistokentän auki Rothille. Monet taktikot kuitenkin katsovat että maltillisen vasemmistolainen Trittin tarvitsisi kumppanikseen puolueen sisäisen oikeiston maltilliset kasvot, ja tässä KG-E olisi sopiva: vahva protestanttis-kirkollinen tausta tekisi hänestä ainoana ehdokkaana sellaisen joka voisi laajentaa vihreää äänestäjäkenttää mihinkään suuntaan.Tämä harkinta tuskin vaikuttaa Vihreiden jäsenten äänestykseen paljoakaan. Kun tulokset marraskuussa selviävät, oletan, että jäsenistön itse-määrittely ikuisena oppositiona on antanut johdolle tehtävän edustaa itseään mahdollisimman kapeasti: kahdella selvällä vasemmistoprofiililla. Tämä saattaa syödä puolueen kannatusta jonkin verran, mutta siitä rivijäsen tässä vaiheessa ei paljoa välitä. Tärkeämpää on, nyt kun mahdollisuus siihen kerran tarjotaan, määrittää puoluetta.Arvaukseni on että Trittin valitaan selkeästi, Roth täpärästi, juuri ennen KG-Etä, ja järkyttynyt Künast on lopullisesti puhdistettu pois puolueen kärkikaartista, realo-siiven hylättyä hänet ja siirtyneen KG-En taakse, ja vain politiikkaa vähemmän seuraavien puolueen oikeistosiiven jäsenten jääneen Künastin tukijoiksi.

Cem Özdemir on pysytellyt kamppailun ulkopuolella, nuorempana voimana hänellä on aikaa odottaa omaa hetkeään. Künastin ja KG-En yhdistetty äänimäärä tulevat helposti olemaan tarpeeksi voittamaan Rothin, mutta jakautuneina heillä ei ole mahdollisuuksia.Mielenkiintoisinta on kuitenkin se miten suoran jäsenäänestyksen käyttäminen vaikuttaa puolueen tulevaisuuteen. Vaikka se päätettiin nyt pakon edessä ja vain muiden mahdollisuuksien puuttuessa, ja vaikka päätös tehtiin pienessä puoluevaltuuston kokouksessa eikä puolueen yleiskokouksessa, niin on mahdollista että kahden kärki ja jäsenäänestys jää elämään. Tulevilla puoluetaktikoilla saattaa olla vaikeuksia siirtyä mallista pois, kun jäsenistö kokee että heiltä oltaisiin viemässä saavutettua etua. Ja tämä puolestaan tulee tarkoittamaan puoluesiipien sisäisen koordinaation ja yhtenäisyyden tärkeyden korostumista, kun kärkipaikoille pääsee ne, jotka pystyvät keräämään konsensusta omassa porukassaan ja olemaan ehdolla ilman että heidän äänet jakautuvat.

JÄLKIRAPORTTI:

K-GE valittiin selkeästi ennen Claudiaa. Puolue menetti selkeästi asemiaan vaaleihin mennessä, osittain koska puolue ajoi vaaliohjelmassaan itsetarkoituksellisia veronkorotuksia, joita kärkiehdokkaat eivät kannattaneet, eli epäsuositulla JA sisäisesti ristiriitaisella viestinnällä.