Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK asettuu yhdessä työnantajajärjestö EK:n kanssa tukemaan EU:n ja USA:n välistä TTIP-kauppasopimusta. Arvostan suuresti AY-liikkeen saavutuksia, hyvinvointivaltion rakentamisesta alkaen, mutta tässä SAK tekee virheen.

Joskus tarvitaan demokraattisia päätöksiä pelastamaan ihmishenkiä. Tupakkateollisuus ja energiajätit ovat yrittäneet estää tämän vaatimalla jättikorvauksia tupakka-askien varoitusteksteistä ja uusiutuvaan energiaan siirtymisestä. Tämän on mahdollistanut investointisuojasopimukset, joiden puolesta SAK liputtaa kannattaessaan TTIP-sopimusta. Tämä ”suoja” tarkoittaisi että suuryritykset voivat valittaa demokraattisista päätöksistä ja vaatia korvauksia jos heidän investointinsa menettävät arvoaan. Korvauspäätöksiä eivät tee tuomioistuimet vaan erikseen nimetyt asianajajaryhmät, niin kutsutussa välimiesmenettelyssä.

Ei ole järkeä kasvattaa kaupankäyntiä USA:n kanssa jos samalla myymme osan demokratiastamme.

TTIP-sopimus ja sen kanssa rinnakkain neuvoteltavat CETA- ja TiSA-sopimukset ovat uusimmat yritykset madaltaa ympäristön ja työntekijöiden turvaa. Sopimukset neuvotellaan tavalla joka ei kestä tarkastelua. Ja jos ne hyväksytään, niin ne iskevät lopulta työntekijän turvaa vastaan. SAK:n päätös asettua työnantajajärjestö EK:n kanssa kauppasopimuksen puolelle on lyhytnäköinen ja työntekijävihamielinen.