Porvoo – kaupunki toivottaa tervetulleeksi, mutta millä kielellä?

Write a comment 15.2.2015 0

Parisenkymmentä ihmistä tapasi Porvoon Paahtimon yläkerrassa perjantaina 13 helmukuuta, vihreiden eduskuntavaaliehdokkaiden Markus Draken ja Jocke Lybeckin kutsumina. Keskustelu käytiin ruotsin ja englannin iloisella sekamelskalla, mikä sopi  teemaan: maahanmuutto, solidaarisuus ja kielet. Jocke opettaa Porvoolaisile maahanmuuttajille ruotsia ja oli kutsunut oppilaansa, ja hänen isännöimä ruotsalainen kansankorkeakolulaisryhmä oli myös kutsuttuna.

Tilaisuuden alussa kuultiin pitkään suomessa asuneelta syyrialais-kurdilaiselta maahanmuuttajalta ja hänen pyrkimyksestä yhdistää sisällissodan hajoittama perheensä ja varsinkin tuoda alaikäisen poikansa Suomeen Turkista, jossa tämä elää pakolaisena. Yhden poikansa mies kertoi jo onnistuneensa tuoda suomeen, mutta vain velkaantumalla ihmissalakuljettajille. Markus Drake vastasi antamalla yhteystiedot asiaan perehtyneelle asiantuntijalle joka toivottavasti pystyy auttamaan perheenyhdistyksessä, ja jatkoi kritisoimalla Suomen syyrialaisille korvamerkittyä pakolaiskiintiötä, 300 ihmistä vuonna 2015, ”traagisen pienenä” ja vertaamalla sitä Ruotsin ja Norjan vastaaviin kiintiöihin jotka ovat kumpikin viisi kertaa suurempia, 1500 niin Ruotsissa kuin Norjassakin.

Kielikeskusteli oli voimakkaasti läsnä ja senegalilaistaustainen pitkäaikainen porvoolainen kertoi siitä miten hän ja monet muut ovat Porvoon TE-toimiston toimesta ohjattu pelkästään suomenkielisille kielikursseille, myös tilanteissa joissa he ovat nähneet ruotsinkielisen kurssin itselleen parhaimpana vaihtoehtona, esimerkiksi tilanteissa joissa heidän puolisonsa tai perhe ovat ruotsinkielisiä tai heidän työtilanteensa sitä vaatii. Jocke Lybeck kertoi miten hän oli nostanut tämän aiheen esille eduskuntavierailunsa aikana, ja oli saanut vastauksen työministeriöstä jonka mukaan he ovat tietoisia tilanteesta jossa Porvoon ja joidenkin muiden kaksikielisten yhteisöjen tapauksessa perustuslaillinen oikeus integraatioon sekä ruotsiksi että suomeksi ei täysimääräisesti toteudu, ja lupauksen siitä että tässä kysymyksessä oltaisiin ministeriöstä TE-keskuksiin yhteydessä.

Write a comment 15.2.2015 0

Vastaa