Vastustan USA:n ja EU:n välistä TTIP-vapaakauppasopimusta . Sopimuksesta kriittisesti kirjoittaville toimittajille tulee kutsuja Alexander Stubbin ja lobbariarmeijan tilaisuuksiin. Vielä pahempaa on Helsingin Sanomien pääkirjoituspaikalla tapahtuva leimaaminen maanpettureiksi. Itse asiassa sopimuksen kannattaminen ei missään nimessä ole Suomen tai Euroopan edun mukaista. Arvostettu Tufts University arvioi sen johtavan 600 000 menetettyyn työpaikkaan EU:ssa, josta 200 000 Pohjois-Euroopassa.

Viime sunnuntain Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa luetaan TTIP-sopimuksen vastustajat Venäjälle myönteisiin voimiin. Tänään lehden pääkirjoitussivulla Paavo Rautio, ilmeisesti mielikuvituksen puutteesta, kirjoittaa taas samasta asiasta. Ekstramausteena sopimuksen vastustajat leimataan nyt jonkinlaiseksi ”läntiseksi viidenneksi kolonnaksi”.

Viides kolonna on käsite, jonka juuret löytyvät Espanjan sisällissodasta. Neljännen kolonnan kanssa Madridiin marssinut fasistikenraali kutsui kaupungin sisällä odottavia kannattajiaan viidenneksi kolonnaksi.

Käsiteellä kuvaillaan yleisesti vihollisen soluttautujia sotatilanteessa. Esimerkiksi toisessa maailmansodassa sillä viitattiin natsien tukijoihin Tsekkoslovakiassa ja Ranskassa.

ttiphs2

”Viides kolonna” on viime vuoden aikana ollut myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin käytössä. Hän piti 18.3.2014 – kaksi päivää Krimin niin sanotun ”kansanäänestyksen” jälkeen – duumalle puheen, jossa hän puhui ”maanpettureista” ja ”viidennestä kolonnasta” Venäjällä. Putinia tukevista puolueista Euroopassa, kuten Iso-Britannian UKIP:istä, Ranskan Kansallisesta rintamasta ja Alankomaiden Vapauspuolueesta, on sittemmin käytetty samaa termiä.

Tässä kohtaa mielestäni jokaisen tulisi käyttää harkintakykyään ja miettiä, millä sanoilla eurooppalaista demokratia- ja ympäristöaktivismia leimataan.

En pidä HS:n pääkirjoituksen sotasanastoa oikeutettuna. Toivoisin lehdeltä enemmän tilaa rakentavalle argumentoinnille itse TTIP-sopimuksesta sen sijaan, että heitetään laiskasti maanpetturuuskortteja pöydälle.

Vihreät puolueet olivat hyvin aktiivisesti mukana kaatamassa ACTA-sopimusta Euroopan parlamentissa vuonna 2012. Olen ylpeä, että olin mukana ACTA:n vastaisessa kampanjassa, ja tavoitteeni on TTIP-sopimuksen suuntaan sama. Stubb näkee siinä kasvua yrityksille. Minä näen siinä demokratiamme polkumyyntiä, ympäristönormien ja työolojen heikentämistä ja julkisten palvelujen yksityistämisen sementointia. TTIP on poliittinen valinta, ja se pystytään kaatamaan missä tahansa eurooppalaisessa parlamentissa.

Tässä muuten Uutisraportin mainio juttu TTIP:istä, propsit siitä.

ttip3