Suurkiitokset sinulle joka tuit kampanjaani lahjoituksin, vapaaehtoistyöllä, kertomalla ehdokkuudestani kavereille ja sukulaisille, ja ennen kaikkea äänestämällä minua Uudellamaalla. Olemme nähneet Vihreiden parhaan vaalituloksen koskaan, ja kiitos myös siitä että olit mukana rakentamassa sitä!
Juuri nyt olemme hallitusneuvotteluiden keskellä, emme tiedä miten ne tulevat loppuman, mutta Vihreiden puolesta voin sanoa että lähtöasemamme on ollut erinomainen. Olen itsekin jo päässyt osallistumaan prosessiin, puoluevaltuuskuntapaikkani kautta. Meillä oli hyväntuulinen ja rakentava yhteiskokous eduskuntaryhmän kanssa jossa sorvasimme vastauksia Sipilän kysymyksiin. Itselläni fokus oli maahanmuuttokysymyksen vastauksessa.

Juuri nyt näyttää epätodennäköiseltä että Vihreät olisivat niiden puolueiden joukossa jotka kutsutaan hallitusneuvotteluihin, mutta ainakin olemme tehneet lähtökohtamme selviksi rakentavilla mutta tiukoilla linjauksilla. Ja JOS (kaikesta huolimatta) sattuisi käymään niin että kutsu käy hallitusneuvotteluihin, niin aion itse jatkaa työtä nimenomaan maahanmuuttoasioiden neuvottelujen seuraamisella.
Itse nautin tästä politiikasta, ja haluan siis ensi kesän puoluekokouksessa jatkaa puoluevaltuuskunnan jäsenenä.
”Nach der Wahl ist vor der Wahl” eli vaalien jälkeen on ennen seuraavia vaaleja, kuten saksalaiset sanovat. Itse en ollut tyytyväinen henkilökohtaiseen äänimäärääni, 449 henkilöääntä oli pettymys. Siitä huolimatta että kampanja joskus oli vaikeiden teemojen puskemista vastatuuleen, niin teemat tuntuivat ajamisen arvoisilta! Pakko myös tunnustaa: minulla oli myös hauskaa, usein jopa järjettömän hauskaa. Nautin uuden keskustelun herättämisestä suomenruotsalaisuuden sisällä, nautin ihmisten ja äänestäjien tapaamisesta, nautin kampanjoinnista itsessään. Tämä on niitä asioita joita haluan tehdä.
Äänimäärä ei selity pelkästään vaaliteemoilla. Äänestäjä on fiksu, ja uuteen ehdokkaaseen joka tulee omalle alueelle suhtaudutaan syystäkin epäilevästi. Minulla ei ollut vakuuttavaa paikallista läsnäoloa, tulin itselleni uuteen vaalipiiriin ja puhuin abstrakteista asioista, ja äänestäjä ei nähnyt mitä hyötyä minusta hänelle olisi. Helpoin tapa muuttaa tätä olisi kuntapolitiikan kautta. Ensi kuntavaalit ovat 2017, ja minulta on jo kysytty suunnitelmistani. Tällä hetkellä sellaisia ei ole, mutta tulen nyt kesän aikana miettimään vaihtoehtojani. Kuntapolitiika ei ole vahvuuteni, mutta näen samalla että se on yksi mahdollinen reitti muihin tavoitteihin. Katsotaan.
Vielä kerran, kiitos tuestasi. Se on ollut minulle tällä huimalla reissulla arvokasta.
Markus