Puhe pidettiin (lyhennettynä) puoluevaltuuskunnalle 13.5.2017, ja on katsottavissa kohdasta 01:16 alkaen.

 

Puoluevaltuuskunnan kokous

Posted by Vihreät – De Gröna on Saturday, 13 May 2017

 

Hyvä valtuuskunta, kiitos kahden vuoden yhteistyöstä. Kiitos myös Ville, hyvästä alustuksesta jonka ajatuksia haluaisin jatkaa. Olemme nyt keskikokoinen puolue, ja tämä ajaa meidät katsomaan Vihreitä muutoksen teorioita Suomessa ja maailmalla. Nähdäkseni niitä on puolueessamme vallalla kaksi.

Toisaalta meillä on ajatus siitä että me ja demarit yhdessä saamme 51 % kannatuksen ja vielä saamme heidät huijattua hyväksymään meidän ohjelmamme kokonaisuudessaan.

Toinen Vihreissä vallalla oleva muutoksen teoria on että meidät kaikki korvataan roboteilla.

Nämä molemmat ovat hyviä ja kannatettavia muutosteorioita, joita tuen. Mutta meillä on myös velvollisuus miettiä mitä pystymme saamaan aikaan sillä kannatuksella mikä meillä jo nyt on, karkeasti 15 % puolueena.

Esitän, että meillä, Euroopassa ja Suomessa, on toisaalta karkeasti määriteltävä ”työn puolue”, johon lasken Vasemmistoliiton, suuren osan SDPstä ja osan Keskustapuolueesta, jolla on noin 40 % kannatus. Toisaalta meillä on 40 % ”pääoman puolue”, Kokoomus, osa SPDstä ja KePusta, RKP ja Kristilliset. Eurooppalaisittain, toisaalta Schultzin puolue, toisaalta Merkelin puolue, ja me siinä välissä.

Tietenkin meidän on yhdessä näiden molempien kanssa pysäyttääksemme ilmastonmuutos niin että meillä ylipäänsä olisi tulevaisuus. Mutta tämän lisäksi me, 15 % puolueena, pystymme jo nyt antamaan enemmistöjä näille 40 % blokeille.

Missä kysymyksissä se sitten pitää antaa? Meillä on kaksi ydinkysymystä jota pystymme edistämään jo nyt. Schultzilaisen työn puolueen kanssa meidän on edistettävä solidaarista perustuloa joka parantaa työn puolueen jäsenten neuvotteluasemia ja turvaa heidän henkiinjäämisen. Merkeliläisen pääoman puolueen kanssa meidän on toimittava vapaan liikkuvuuden puolesta, he talousintressiinsä nojautuen, me ihmishenkiä pelastaen.

Miksi nämä ydinkysymyksemme ovat osa muutoksen teoriaa? Koska jos nämä molemmat etenevät ja toteutuvat, jos jokainen pääsee etsimään itselleen parhaimman paikan olla, ja siellä saa siedettävällä tavalla elinolonsa turvatuiksi, niin väitän että pohja nykyiselle talousjärjestelmällemme, työn riistämiselle, poistuu. Näiden pohjalta pystymme siirtymään parempaan yhteiskuntaan. Ja se on meille mahdollista jo tällä nykyisellä kannatuksellamme. Jos jollakulla on parempia muutosteorioita toteutettavaksi viidentoista prosentin kannatuksella, niin haluan kuulla niitä!

Kiitos!