Hyvät ystävät, toverit,
Meillä on haaste. 13 % kuntavaaleissa on meille haaste. 15 % kannatus on äänestäjien meille heittämä haaste. Jos me emme osaa vastata siihen, emme ansaitse uneksia 18 prosentista, 19 prosentista.
Kiersin nyt keväällä suomea ja näin miten upeita kampanjoja Vihreät teki paikallisesti. Mutta se, että saa ennätystuloksen ei tarkoita että olisi valmis lunastamaan äänestäjän luottamuksen. Me ollaan nyt valinnan edessä, joko palaamaan pieneksi tukipuolueeksi, räksyttävään oppositioon, tai sitten opitaan miten 15 % pystyy tekemään mahdottomasta mahdollisen. Hallitsemaan ja muuttamaan yhteiskuntaa vain 15 prosentilla.

Te, jotka teitte vaalivoiton, te olette upeita! Katsokaa rohkeasti esimerkkejä myös siitä miten muualla suomessa Vihreät ovat onnistuneet, ei vain kampanjassaan, vaan myös hallitsemisessa. Miten ollaan osattu seistä saavutusten takana ja sanomaan äänestäjille reilusti että me saatiin tää aikaan. Me tehtiin tämä. Tiettyä ylpeyttä, hyvät ystävä ja toverit, aikaansaannoksista, ja ymmärrystä siitä mitä äänestäjä tarvitsee. Valtapuolueena meidän pitää oppia myös erottelemaan hyväntahtoisen kritiikin pahantahtoisesta. Ja meidän on opittava yhtenäisyyttä.

Miksi? Koska tämän haasteen lopulla siintää eduskuntavaalit 2019, europarlamenttivaalit 2019, uusi EU-komissio 2019 ja suomen EU-puheenjohtajuus heti päälle. Suomen ministereillä on silloin historiallinen mahdollisuus ja velvollisuus iskeä paperit vasta muodostetun komission pöytään. Paperit joilla on pakko lähteä rakentamaan uutta, parempaa Eurooppaa. Siinä on meille haaste, johon meidän on vastattava, yhdessä ja yhtenäisinä, vaikka vain sillä 15 prosentilla.
Kiitos!