Olli Immonen och Lennart Hohenthal – en sann berättelse om Finlands självständighet

Write a comment 17.6.2015 0

Den sannfinländska riksdagsmannen Immonens poserande framför Eugen Schaumanns grav och minnesmärke tillsammans med all sorts fascho-patrask fick mig att än en gång lyfta fram min farsas bok från 2013, Flickorna på Nappari – En Herrgårdsroman. Boken baserar sig på historiska händelser och forskning, och är en rolig Austen-pastisch från en nyländsk  herrgård i Satakunda*, med start år 1905. Det är en berättelse om pojkaktiga självständighetskämpar, om heder och om moraluppfattningar i svall. Det är också storyn om Finlands självständighet och om hur Lennart Hohenthal sköt prokurator Eliel Soisalon-Soininen och senare befriades i en räd på Skatuddens fängelse. Med i fängelseoperationen var bokens huvudperson, Osborne Hancock, och hans tid som lärare åt två unga kvinnor på Tigerstedt-familjens herrgård utgör stommen i boken.

Men på grund av sitt tema är boken också politiskt laddad, på ett sätt jag inte tror att Fredrik avsedde när han skrev den. Den är nämligen en sann berättelse om Finlands självständighet utan en enda ”finsk” aktör. (mer…)

Write a comment 17.6.2015 0

Valet gick, tacksamheten förblir

Ett stort tack till dig som stödde min kampanj, genom donationer, genom frivilligarbete, genom att berätta om min kandidatur för kompisar och släktingar, och speciellt till dig som röstade på mig i Nyland.

Så här mitt i regeringsförhandlingarna så vet vi ju inte säkert vad resultatet kommer att vara, men det är klart att vi med det bästa Gröna resultatet någonsin också i sämsta fall kommer att stå för en stark oppositionspolitik! Tack därför också för att ditt engagemang gjorde möjligt det bästa Gröna resultatet någonsin. Jag själv har fått inverka på regeringsförhandlingsprocessen via min plats i partifullmäktige där jag varit med och, via vårt gemensamma möte med den nya riksdagsgruppen, arbetat för en stark, progressiv partilinjering i invandringspolitiken som svar på Sipiläs frågor. (mer…)

Skattelättnadens olidliga varande

Write a comment 19.4.2015 0

Insändare till Hbl, skickad 14.04.2015

Efter att ha läst Carl Haglunds inlägg på Hbl:s insändarsida (31.3.2015) vet vi fortfarande inte om han vill privatisera luft och vatten. Här redogörs bara för vad som sagt eller inte sagt, när han kunde ha klargjort sin position. Nåväl, så må det vara i politiken. Det som är klart är att Haglund sagt att ”det finns en poäng med” att mäta det ekonomiska värdet, alltså exploatera luft och vatten. (mer…)

Write a comment 19.4.2015 0