Ett stort tack till dig som stödde min kampanj, genom donationer, genom frivilligarbete, genom att berätta om min kandidatur för kompisar och släktingar, och speciellt till dig som röstade på mig i Nyland.

Så här mitt i regeringsförhandlingarna så vet vi ju inte säkert vad resultatet kommer att vara, men det är klart att vi med det bästa Gröna resultatet någonsin också i sämsta fall kommer att stå för en stark oppositionspolitik! Tack därför också för att ditt engagemang gjorde möjligt det bästa Gröna resultatet någonsin. Jag själv har fått inverka på regeringsförhandlingsprocessen via min plats i partifullmäktige där jag varit med och, via vårt gemensamma möte med den nya riksdagsgruppen, arbetat för en stark, progressiv partilinjering i invandringspolitiken som svar på Sipiläs frågor.

Just nu ser det ju inte ut som att vi skulle bli inbjudna till regeringen. Ifall vi mot förmodan skulle bli inbjudna så kommer jag att söka platsen som förhandlare för flykting- och invandringsfrågor, men mer realistiskt ser det ut som att vi bör förbereda oss på fyra år av oppositionspolitik, något jag också ser fram emot, faktiskt!

Som en del av det så vill jag fortsätta mitt arbete i partifullmäktige och kommer därför att åka till partistämman i Uleåborg nu i sommar som kandidat. Kanske vi ses där?

”Nach der Wahl ist vor der Wahl”, säger de i Tyskland, alltså att ”efter valet är för (nästa) val”. Jag är själv inte nöjd med mitt röstetal, 449 röster var faktiskt en besvikelse. Trots att mina teman (nej till Nato, Europeisk solidaritet och en basinkomst) i bland kändes som att arbeta i uppförsbacke och motvind, så kändes det också som att budskapet ändå alltid var värt att föra fram. Och jag måste erkänna: jag hade roligt, ofta helt vansinnigt roligt! Jag njöt av att skapa debatt inom finlandssvenskheten, av att träffa människor, röstare, och av kampanjandet i sig självt. Det är en av de saker jag verkligen tycker om att göra.

Men nej, valresultatet förklaras inte enbart av de teman jag valde. Väljaren är smart, och av goda skäl skeptisk till en ny kandidat i en ny valkrets, speciellt om de snackar om abstrakta saker, och väljaren kunde inte se vilken nytta den skulle ha av mig. Det enklaste sättet att förändra detta för framtiden skulle vara genom kommunalpolitiken, där nästa val är i april 2017. Jag har redan frågats om mina planer. För tillfället har jag inga, kommunalpolitiken i sig är inte min starka punkt, men jag ser den som en möjlig rutt till andra mål, och kommer att fundera på saken nu över sommaren. Vi får se.

Tack, ännu en gång, för ditt stöd. Det har varit ovärderligt på den här hisnande resan.

Markus